Wegens ziekte neem ik voor onbepaalde tijd geen nieuwe patiënten aan.
Koen Goderis | Voskenslaan 71, 9000 Gent | 0492 60 83 55 | kine@koengoderis.be | 0815.487.611
Chronische/aanhoudende pijn is in de praktijk vaak een moeilijk te behandelen klacht. Patiënten met chronische/aanhoudende pijn worden vaak behandeld met technieken die werkzaam zijn op korte termijn, alsof chronische pijn een aanhoudende acute aandoening is. Bij aanhoudende pijn zijn de mechanismen die pijn veroorzaken anders dan bij acute pijn. Kennis over die mechanismen is essentieel in de aanpak van aanhoudende pijnklachten.
Pijncoaching is een manier van werken met pijn die in eerste instantie focust op het ondersteunen van hoe jij omgaat met je pijn met als doel stappen zetten in de richting van een beter welbevinden en betere gezondheid.
De aanpak is vooral taak/doelgericht. Er wordt gebruik gemaakt van kinesitherapeutische en coachende technieken en vaardigheden die helpend zijn bij het veranderen van en het omgaan met pijn.
Voorbeelden van aanhoudende pijnklachten zijn:
“Waarom heb ik pijn en waarom gaat die pijn niet weg?
Wat gaat er van binnen om in mijn lichaam?”
Het zijn vragen die met een zekere wanhoop gesteld worden. Op een goede manier geïnformeerd worden over aanhoudende pijn zal je helpen om die onzekerheid en wanhoop te doorbreken. Pijneducatie gaat in op het mechanisme achter pijn, de sterke rol die emoties spelen bij aanhoudende pijn en voorziet een duidelijk antwoord op vragen rond het gebruik van pijnstillende medicatie..
“Maar hoe doe ik dat, anders omgaan met mijn pijn?
En hoe ga ik anders om met mijn gevoelens rond pijn?”
Het aanwenden van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) leert je in verschillende stappen de vaardigheden aan om je beter te kunnen aanpassen aan de ups en downs in het leven met als doel een rijk en gevuld leven te leiden mét aanhoudende pijn:
“Wat kan ik doen als ik overspoeld word door stress en angst en daardoor helemaal verlamd word?”
Je zal ook leren om op een andere manier om te gaan met stress via relaxatie en mindfulness met technieken die je thuis op jezelf kan oefenen en gebruiken op moeilijke momenten
“Mag ik nog bewegen met mijn pijn en hoe doe ik dat veilig?”
Er wordt aandacht besteed aan het veilig opbouwen van de fysieke condities volgens de principes van “graded activity” met oefentherapie die rekening houdt met de specifieke vereisten bij aanhoudende pijn.